2014. április 6., vasárnap

Pretty close (Sakhir)

Piszok közel (Lewis Hamilton)

Bizony nem volt messze. Legalábbis a csapattársa, hiszen mindenki más egy másik ligában versenyzett ma. Nicoval viszont három ízben is sikerült összeakasztaniuk bajszukat, és mindannyiszor Lewis keveredett ki győztesként. A rajtnál és az első kiállást megelőzően nagyjából azonos feltételekkel tudtak egymásnak esni, a végén viszont a safety carnak és az eltérő taktikának köszönhetően Nico volt taktikailag kellemesebb helyzetben. Azt se feledjük el ugyanakkor, hogy az első egyenestől eltekintve végig Lewis volt előrébb, és megvédeni egy pozíció jellemzően kicsit könnyebb, mint megszerezni. Biztos sokat számít Rosberg önbecsülésének, hogy miután Malajziában képtelen volt tartani Hamilton tempóját most végig versenyben voltak. Jó volt a befutó után azt látni, hogy a sokak által várt ellenségeskedésnek egyelőre nyoma sincs közöttük. Márpedig ha nem történik csoda, akkor a világbajnok közülük fog kikerülni, hiszen előnyük megerőltetés nélkül körönként egy másodperc felett van.

Két viszonylag eseménytelen futam után lényegi előrelépést jelentett az élvezeti faktor terén a villanyfényes megmérettetés. Számos rendkívül látványos előzést, eltérő taktikákat láthattunk, melyek komoly sebességkülönbségekhez vezettek. A első két helyezéstől eltekintve pedig a verseny valóban izgalmas és nyitott volt. Azt gondolom, hogy amennyiben ilyen versenyek várnak ránk a szezon hátralévő felében, akkor még egészen jól járunk – persze attól eltekintve, hogy egy csapat dominanciája jelenleg megdönthetetlennek tűnik.

A bahreini pálya nem csak a Mercedes csapatnak, hanem minden Mercedes motoros autónak kedvezett. A puszta motorerő azonban érdekes módon nem a tesztek alatt remekelő Williamset, hanem a Force-Indiát repítette a dobogóra. Persze ehhez két pilótájuk remek teljesítménye is kellett. A Willams esetében viszont csalódást keltő, hogy nem sikerült az első hatba beverekedniük magukat, lassan bizton állíthatjuk, hogy bennük nem maradt komoly tartalék. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a korlátos anyagi lehetőségeik miatt az év közbeni fejlesztés nem feltétlenül erősségük, megállapíthatjuk, hogy jelenleg nem túl rózsásak kilátásaik.


Ricciardo a harmadik remek versenyét futotta, ezúttal csapattársát, a négyszeres világbajnokot is megelőzve hozta a verseny elején még gyengélkedő, feltehetően hidegebb körülményekre optimalizált autójával sokkal potensebben tört előre, mint csapattársa, így akárcsak az időmérőn, ezúttal is maga mögé tudta utasítani. Azt persze tudjuk, hogy szombaton a regnáló világbajnok gondokkal küszködött, de vasárnap nem látszott, hogy gondjai lettek volna a sebességgel, így megelőzése olyan impresszív teljesítmény, ami minden bizonnyal zavarba hozza majd a Red Bull csapatsorrendjében feltétlen hívő szurkolókat.

A verseny legnagyobb csalódása egyértelműen az első két futamon még elfogadhatóan teljesítő McLaren. Egyik autójukkal sem sikerült célba érniük, és a motor-sógoraik között pedig egyértelműen a leggyengébben teljesítettek. Emlékszünk még azokra, akik 2012. év végén megmosolyogták Hamilton döntését a csapatváltásról? Nos azt hiszem ideje átértékelniük, kinek is volt akkor igaza. (Nem titkolom, ide sorolom magamat is.) A Forma-1 egyik legpatinásabb és legeredményesebb csapatának egyértelműen ciki, hogy jelenleg a pontszerzésért is keményen meg kell küzdeniük.


1 megjegyzés: