2014. október 12., vasárnap

Спасибо (Szocsi)

Köszönöm (Lewis Hamilton)

Szolgálati közlemény: A múlt héten a poszt elmaradt, mivel nem éreztem, hogy az általam írt elemzés abban a szintuációban bárkit érdekelt volna. Magamat is beleértve.

Bár ez az orosz szót nem a csapattársához intézte Lewis, mégis inkább neki tartozik köszönettel a mai futam után. Természetesen kár belemenni abba, hogy mi lett volna ha, pár dolog azonban biztosnak tűnik. Nem látszik kétségesnek, hogy Rosberg nem kikényszerített hibát vétett, mivel a jobb poziciójából fakadóan nem kellett olyan mélyen fékeznie az első valódi kanyarban. Az is biztosnak tetszik, hogy esélye lett volna legroszabb esetben is komolyabb erőfeszítésre kényeríteni Hamiltont amennyiben nem kell az egész mezőnyön átverekednie magát. Így azonban a brit, bár az első pár körben Bottas majdnem tudta tartani tempóját, a verseny második felére olyan előnyt tudott kiautózni ahol a legfontosabb dolga már a felesleges kockázatvállalás elkerülése volt.

Azt hiszem nem mondok újdonságot, ha leírom, hogy ez a futam talán az egyik legeseménytelenebb volt. Én ugyanakkor nem a pályát hibáztatnám ezért, mivel az első körben illetve aa Vettel Ricciardo csata alatt jól látszott hogy az számos különböző kanyarvételre, és ezzel nagyon látványos csatákra adna lehetőséget, sokkal inkább a gumiszállítót kárhoztatnám, akik a túlságosan konzervatív gumikészlettel olyan helyzetbe hozták például Nicot, hogy az a verseny második körében használatba vett abronccsal az utolsó előtti körben még leggyorsabb kört tudott autózni. Nem lepődnék meg azon sem, ha ezen a keveréken még további 20-30 kört lett volna megtenni komolyabb tempóvesztés nélkül. Ez pedig kiöli a taktikai teret, és jelentősen visszaveti az érdekes csaták számát. Kicsit azt éreztem, hogy itt a szuperlágy gumi lehetett volna a keményebbik keverék, az intermediate eső pedig a lágy. Úgy talán komolyabb taktikai erzenál kerülhetett volna elő.

A világbajnokság szempontjából egy fontos határvonalat lépett át Lewis azzal, hogy előnye immár meghaladja a 14 pontot, amenyit a győztes egészen biztosan le tud dolgozni az utolsó futamon. Persze sok van még hátra, és Rosberg a hétvégén elég potensnek is mutatkozott, azért afelett nem hunyhatunk szemet, hogy Lewis zsinórban négy győzelemnél tart, ami a leghoszabb győzelmi sorozat, és ezzel 29 pontos hátrányát tudta 17 pontos előnybe fordítani. A lendület tehát egyértelműen nála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése